APRS iGate Setup met Direwolf.

Wat heb je nodig voor dit projectje?

Een Raspberry pi en een goedkope RTL-SDR dongle.


Eerst moet er een besturingssysteem geïnstalleerd worden.

Dit kun je doen met Raspberry pi imager, die kun je hier downloaden https://www.raspberrypi.com/software/

Raspberry ip imager

Doe de sd card in de cardreader van je pc. Start de Raspberry Pi Imager, en kies een rpi model. kies een besturingssysteem en kies het opslagapparaat, dat is dus de sd card. Druk op volgende, je krijgt vervolgens een popup venster om de OS aan te passen. Klik op aanpassen, hier doe je verschillende aanpassingen. Je hotsnaam kun je eventueel aanpassen en je moet een gebruikersnaam en wachtwoord aanmaken, voor het inloggen met Putty.

Bij Wifi instellingen de SSID en wachtwoord van jouw router invullen. Bij services een vinkje voor SSH inschakelen. Vervolgens opslaan en in het volgende venster op JA klikken, dan nog een keer op JA klikken, en het besturingssysteem wordt op de sd card geïnstalleerd. Nadat het besturingssysteem is geïnstalleerd op de sd card, maak je een leeg bestandje aan, ssh zonder extention.

daarna doe je de card in de Raspberry pi en zet deze aan. Nu duurt het een paar minuten totdat het besturingssysteem is opgestart.

Nu gaat het echte werk beginnen. HI

We gaan nu vanaf de pc inloggen bij de Raspberry PI. Hiervoor gebruik ik Putty.

Putty kun je hier downloaden, https://www.putty.org/.

PuttyHet volgende wat we moeten doen is het achterhalen van het ip adres van de Rapberry PI, deze hebben we nodig in Putty.

Ik zoek het ip adres op in de router. Als je de hostname niet hebt veranderd zul je tussen de WiFi connectie Raspberry vinden, met daarachter het IP Adres. Voer het IP Adres in Putty in, en klik op Open. Je krijgt een venster met Login as:. Type je gebruikersnaam in en druk op Enter. Dan word er om het password gevraagd. Type het password in, je zult niets op het scherm zien, maar druk op Enter.

Dan krijg je onderstaande te zien.

The programs included with the Debian GNU/Linux system are free software;
the exact distribution terms for each program are described in the
individual files in /usr/share/doc/*/copyright.

Debian GNU/Linux comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY, to the extent
permitted by applicable law.
Last login: Thu Aug 29 18:37:36 2024
pd1lg@igate:~ $

Het volgende gaan we wat instellingen aanpassen in de Raspberry PI.

Type:

sudo raspi-config

Configuratie Tool

 

 

Het volgende wat we gaan doe is zorgen dat de Raspberry Pi volledig up to date is, dat doen we met de volgende commando’s:
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade